De opkomst van biologische rode wijn

De doorbraak van biologische rode wijnen in Frankrijk

Een paar jaar geleden was de productie van biologische rode wijn vertrouwelijk, de kwaliteit van de wijnen, hoewel meer respect voor het milieu, kwam niet overeen met de beste traditionele rode wijnen.

Maar recentelijk, met de omschakeling van een groot aantal wijnboeren naar biologische landbouw, en na jaren van experimenteren en leren, ontstaan ​​nieuwe 100% biologische wijngaarden en verbetert de kwaliteit van de productie jaar na jaar , tot grote vreugde van moderne oenofielen, die zowel aangetrokken worden door kwaliteitswijnen als bezorgd over het milieu.

Dit is in het bijzonder het geval van Gérard Bertrand, wijnmaker, ondernemer en visionair, die erin is geslaagd zijn passie voor wijn en de Franse levenskunst te combineren met diepe ecologische overtuigingen.

Deze zoon van een wijnboer ontwikkelt zo al meer dan 20 jaar een heel gamma kwaliteitsvolle biologische en biodynamische rode wijnen, zoals de cuvées van Château l'Hospitalet, of Domaine de Cigalus.

Vind al onze biologische rode wijnen en de wijncollecties van Gérard Bertrand.

De verschillen tussen een traditionele rode wijn en een biologische rode wijn

Verschillen in de productiemethode

Een biologische rode wijn wordt, zoals de naam al doet vermoeden, volledig uit biologische landbouw geproduceerd.

Het hele wijnontwerpproces respecteert dus de Europese AB-certificering. Deze certificering omvat zowel de wijnbouwfase, de wijnbouw, als de wijncreatiefase, de vinificatie.

Alle inputs die voor de wijnstokken worden gebruikt, zoals meststoffen of de producten die worden gebruikt tijdens het maken van wijn, zijn allemaal zelf gecertificeerd biologisch.

Chemische meststoffen en andere bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard verboden bij de productie van biologische rode wijn of beste rode wijn.

In tegenstelling tot een traditionele rode wijn, biedt een biologische rode wijn de consument garanties met betrekking tot strikte naleving van een ecologische wijnbereidingsmethode, die meer respect heeft voor fauna en flora.

De verschillen in proeven

Als het om het eindproduct gaat, is een goede rode wijn vooral een kwestie van mensen en knowhow. De wijnmaker en de oenoloog hebben altijd een prominente plaats in het concept van een kwaliteit rode wijn.

Zo kunnen we het werk van Gérard Bertrand en zijn teams van getalenteerde wijnbouwers en oenologen onder de aandacht brengen, die consumenten hoogwaardige biologische wijnen aanbieden, zoals percelen L'Hospitalitas, of La Sauvageonne, uitzonderlijke wijnen uit de regio Languedoc-Roussillon

Na deze eerste selectie op de kwaliteit van de producent zijn de smaakverschillen tussen een traditionele rode wijn en een biologische rode wijn talrijk.

Allereerst, een biologische rode wijn is een meer delicate wijn dan een traditionele rode wijn, die moet worden verzorgd zodat hij zijn volledige smaakpotentieel kan leveren.

Deze kwetsbaarheid komt met name door het veel lagere gebruik van sulfieten (zwavel).

Biologische wijn is dus beter verteerbaar, beter voor je gezondheid. Aan de andere kant is het noodzakelijk om bijzondere aandacht te besteden als je wilt profiteren van al zijn smaakkenmerken.

Een biologische rode wijn moet een of twee uur voor het proeven worden geopend.

Op smaakniveau leveren biologische rode wijnen meer finesse, met een zeer aanwezige balans tussen tannines, fruit en alcohol.

Biologische rode wijnen hebben over het algemeen een lager alcoholgehalte.

Door meer balans te hebben, bieden ze een groter aromatisch palet, met smaken en aroma's die meer gericht zijn op het fruit en minder op suiker of alcohol.

Een selectie van onze biologische rode wijnen

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

Ontdek onze verschillende beschrijvende pagina's over rode wijn:

Languedoc biologische wijn

De rode wijn in Zuid-Frankrijk of de beste rode wijn

Demeter biodynamische wijn

Ontdek ook:

De roséwijn of de beste roséwijn

De oranje wijn

En om het universum en de wijnen van Gérard Bertrand te ontdekken:

Zijn Languedoc Roussillon-wijndomeinen

DeGérard Bertrand familiegeschiedenis en zijn knowhow

De biodynamica

Of om contact met ons op te nemen

.