Biologische roséwijn uit de Languedoc

Een aangename en elegante roséwijn uit de biologische landbouw

Een vlaggenschip voor de zomer en voor de feestdagen, roséwijn is tegenwoordig in opkomst. Deze fijne en delicate wijn met fruitaroma's en bloemengeuren past goed bij allerlei gerechten.

Deze lichte alcohol is vooral populair als aperitief, dankzij zijn natuurlijke zuurgraad en frisheid.

Gérard Bertrand, wijnmaker en getalenteerd ondernemer, begreep al vroeg het belang van het produceren van een hoge kwaliteit roséwijn. Zijn wijnen, evenwichtig en mineraal, vol nuances, zijn een echt succes.

Bovendien leidde zijn diepe gehechtheid aan de natuur hem al snel tot het ontwerpen van biologische en biodynamische wijnen, veel milieuvriendelijker in vergelijking met traditionele wijnen.

De biologische roséwijnen van de landgoederen van Gérard Bertrand hebben dus een speciale knowhow gekregen bij het ontwerpen van premiumwijnen: van de zachte teelt van de wijnstok (biologische en biodynamische wijnbouw) tot de transformatie van de sap van druiven tot wijn (vinificatie).

Meer informatie over onze collectie biologische roséwijnen.

Laten we in meer detail treden door enkele veelgestelde vragen te beantwoorden:

Wat is een biologische roséwijn?

Oorsprong en definitie van roséwijn

In tegenstelling tot wat men zou denken, is roséwijn zeker de oudste wijnsoort in vergelijking met witte wijn en rode wijn. Het werd inderdaad al geconsumeerd tijdens het oude Griekenland. Bij voorkeur boven rode wijn, die destijds moeilijk te drinken was omdat hij veel te tanninerijk was, was rosé de meest gedronken alcoholische drank.

Hoewel er geen officiële definitie is, kan een roséwijn worden gedefinieerd als een wijn gemaakt van zwarte druiven met wit vruchtvlees, zoals Grenache, een typisch zuidelijke druivensoort die veel wordt verbouwd in de wijngaarden van de regio. regio Occitanie .

Een biologische rosé is een wijn geproduceerd volgens de principes van de biologische landbouw. Dit is met name het geval voor de cuvée Source of Joy, een biologische roséwijn uit de Languedoc gelabeld AB en Vegan .

Zoals biodynamische wijnen, biologische wijnen hebben tijdens hun ontwikkeling geen chemicaliën gekregen, hetzij om mogelijke wijnstokziekten (pesticiden) te bestrijden of om de ontwikkeling ervan te bevorderen (meststoffen). Bovendien zijn alle additieven die gebruikt worden om het druivensap om te zetten in wijn (inputs) ook gecertificeerd biologisch.

Ontdek de collectie Gérard Bertrand biologische roséwijnen.

Een biologische wijngaard wordt geproduceerd op kwaliteitsgrond

Het gebruik van natuurlijke producten verplicht de wijnboer ook om de locatie van zijn wijngaard zorgvuldig te kiezen. Inderdaad, zonder synthetische producten om de wijnstok te "boosten", ongeacht de omstandigheden, zoals het geval is in de traditionele landbouw, is de wijnmaker verplicht om een land geschikt voor de teelt van druiven.

De bodem van een biologische of biodynamische wijnstok moet daarom rijk zijn en bevorderlijk voor de ontwikkeling van de wijnstok. Dit is met name het geval voor het Domaine de Villemajou, een uitzonderlijke AOP Corbières-wijngaard die rode, witte en roséwijnen van hoge kwaliteit produceert, met het label biologische landbouw "AB" en in biologisch-dynamische landbouw “Demeter”.

Een biologische roséwijn komt dus van een wijnstok die gerespecteerd is, groeit op gezonde grond die niet heeft geleden onder aanvallen van pesticiden of synthetische meststoffen.

Een biologische wijn bevat minder sulfieten

Een van de bijzonderheden van biologische wijnen is dat ze veel minder sulfieten bevatten dan een traditionele wijn. Hoewel deze stof van nature in wijn aanwezig is. Een toevoeging van sulfiet vergemakkelijkt het wijnbereidingsproces. Bij een te hoge dosis kan het echter bij sommige mensen hoofdpijn, spijsverteringsproblemen enz. veroorzaken.

De toevoeging van sulfieten tijdens de productie van een biologische wijn is laag, zelfs nul, we spreken dan van wijnen “zonder toegevoegde sulfieten”, zoals het geval is voor rosé wijn Gérard Bertrand Prima Nature. De sulfieten in deze fles zijn alleen de sulfieten die van nature in wijn aanwezig zijn.

Een biologische roséwijn biedt dankzij het lage zwaveldioxidegehalte dus een betere verteerbaarheid voor mensen die gevoelig zijn voor sulfieten.

Hoe krijg je de kleur van een biologische roséwijn?

Veel mensen vragen zich af waar de zalmkleur van een biologische roséwijn vandaan komt.

Het is gewoon de schil van de zwarte druif die, wanneer deze in contact komt met het sap na te zijn geperst of geplet, de wijn kleurt.

Dus hoe langer de maceratie, hoe donkerder de kleur van de wijn. Dit is ook het proces dat wordt gebruikt voor rode wijn, behalve dat bij deze laatste de schillen veel langer in contact blijven dan bij roséwijnen.

Deze stap zal het dus mogelijk maken om bleke biologische roséwijnen te produceren, zoals de fles Or & Azur, een wijn met het label AB en Bijvriendelijke of zeer bleke roséwijnen, zoals Clos du Temple, een uitzonderlijke cuvée van biodynamisch geteelde wijnstokken.

Als de druiven onmiddellijk worden geperst, is de contacttijd van de schil met het sap erg kort, dan krijgen we een extreem bleke rosé, die kan lijken op een witte wijn, dit is met name het geval voor de wijn “La Villa 2019 Château la Sauvageonne”, twee jaar op rij verkozen tot beste roséwijn ter wereld, in 2017 en 2018, door Drinks Business

Ontdek andere soorten wijn:

Voor meer informatie over het universum van Gérard Bertrand:

De Châteaux en wijndomeinen van de Languedoc-Roussillon

De knowhow van Gerard Bertrand

De wijnwinkel online

.