Saga van druivensoorten: Chardonnay

Saga des cépages : Chardonnay

Chardonnay maakt deel uit van de familie Noiriens. Het is dus de natuurlijke en directe afstammeling van Pinot Noir, gekoppeld aan een andere oude druivensoort: Gouais Blanc. Oorspronkelijk afkomstig uit Israël, is Chardonnay nu een van de meest aangeplante druivensoorten ter wereld. In tegenstelling tot Pinot Noir, een veeleisende druivensoort die buiten de Bourgogne moeilijk kan acclimatiseren, past Chardonnay zich gemakkelijk aan zijn omgeving aan.

Je herkent Chardonnay aan zijn kleine, langgerekte trossen. De korrels, luchtig en gespreid, krijgen tijdens de veraison een prachtige gouden kleur. De bladeren zijn diepgroen en kunnen vol of met 5 zwak gemarkeerde lobben zijn. Chardonnay is een vroege druivensoort die houdt van weinig vruchtbare en kalkrijke bodems.

Globaal meer plantaardig, bloemig en mineraal in het noorden en fruitiger in het zuiden, heeft deze druivensoort de gave om zijn productieterroir tot uitdrukking te brengen. De aroma's zijn typisch, complex en intens, en vooral van een ongelooflijke diversiteit: gedroogd fruit, hazelnoot, gegrilde amandel, exotisch fruit, boter, varen, limoenbloesem, peer, popcorn, havervlokken, acaciabloem, walnoten, koekjes.. Het wordt ook heel snel gekenmerkt door de knowhow van de mannen en vrouwen van Bourgondië, wat bijdraagt ​​aan de aromatische complexiteit. Door middel van wijnbereidings- en verouderingstechnieken die door de eeuwen heen zijn verworven, ondertekenen de wijnboeren vervolgens de grootste wijnen.

Chardonnay maakt deel uit van de druivenrassen Domaine de l'Aigle en Domaine de Cigalus en komt prachtig tot uiting in de cuvée Aigle Royal maar ook in onze Crémant de Limoux Code Rouge en Ballerine .

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren.
Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.