De toekomst verwelkomen bij Cigalus… van cluster tot cluster

Accueillir l’avenir à Cigalus… de grappe en grappe

De optimale rijpheid van de druiven van de Chardonnay-percelen van het Domaine de Cigalus, aan de poorten van de Corbières, vormt het begin van de oogst van 2021 voor alle wijngaarden van Gérard Bertrand. Geassocieerd tijdens de blend met Viognier en Sauvignon Blanc, zullen deze druiven met een hoog kwalitatief potentieel in de zomer van 2022 het oogstjaar 2021 van Cigalus Blanc, IGP Aude Hauterive opleveren.
Over een paar weken zal de oogst beginnen op de percelen van rode druivenrassen die worden gebruikt in de blend van Cigalus rouge.

Elke ochtend bezoekt Bertrand Boileau, manager van Cigalus, de 75 hectare van het landgoed om de optimale oogsttijd van elk perceel te bepalen. Het proeven van de druiven, bevestigd door de analyses, is bepalend voor het bepalen van de oogstdatum.

Van het ene terroir naar het andere

Bij Cigalus maakt het mediterrane klimaat, warm en zonnig, een geavanceerde rijping van de druivenrassen mogelijk. De bodem van Fontfroide, "koude bronnen", een combinatie van zandsteen, zand met drainerende eigenschappen en klei heeft een uitzonderlijk vermogen om water vast te houden. Aan deze essentiële elementen van het terroir wordt het derde fenomeen toegevoegd, dat van de wijnboer. Gérard Bertrand begon zijn reis van experimenten van biodynamica tot wijnbouw op het landgoed Cigalus in 2002. De Demeter-certificering (Biodynamische Landbouw) in 2010 toegevoegd aan de AB-certificering (Biologische Landbouw) markeert de totale conversie van het domein .

Van druiven tot wijn

Eenmaal met de hand geoogst door het team van druivenplukkers van Bertrand Boileau, worden de druiven verwelkomd in de kelder door Laurent Monerris, keldermeester. Na twee uur pneumatisch persen en licht bezinken, gaat een deel van het sap in nieuwe vaten, het andere in vaten voor alcoholische gisting. Zodra de malolactische gisting is voltooid, markeert de afdaling in eikenhouten vaten het begin van de veroudering, onder regelmatig roeren, die zal duren tot de lente-equinox 2022.

De Cigalus Blanc onthult alle essentie van zijn mediterrane terroir in combinatie met de uitmuntendheid en consistentie van de begeleiding van biodynamische druivensoorten. De vintage 2021 zal het resultaat zijn van het nauwkeurige werk van een hecht en gepassioneerd team.

Om onze oogst te volgen, domein na domein:

Opmerkingen

COMBES Roger December 8 2021

Bonjour,
Magnifique terroir qui ne peut offrir que le meilleur car enfin la culture raisonnée dans ce territoire des Corbières révèle toute sa richesse de saveur que les ceps transmettent au vin et donc à nos papilles.
Bravo!!!

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.